Ułatwienia dostępu

Zaproszenie opiekunów SKC i nie tylko.

Caritas Diecezji Opolskiej serdecznie zaprasza opiekunów Szkolnych Kół Caritas (SKC) i nauczycieli chcących założyć SKC na spotkanie on-line, które odbędzie się  27 lutego 2024 r. o godz. 15.30.

Szczegóły spotkania na plakacie. (w załączniku)

Załączniki:
Pobierz plik (Zaproszenie na spotkanie.doc)Zaproszenie na spotkanie.doc[ ]98 kB

Modlitwa różańcowa wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas

Modlitwa różańcowa wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas_1"Najlepszym sposobem na modlitwę jest różaniec" - święty Franciszek Salezy

Nasi wolontariusze 24 października br. w kościele parafialnym pw. św. Antoniego w Zdzieszowicach poprowadzili modlitwę różańcową, którą ubogacili swoimi rozważaniami. Modliliśmy się z dziećmi za wolontariuszy z naszego Szkolnego Koła Caritas oraz za wszystkich wolontariuszy z naszej diecezji.

Szkolne Koło Caritas w Dębskiej Kuźni pomaga bez wytchnienia.

Szkolne Koło Caritas w Dębskiej Kuźni pomaga bez wytchnienia_1Adwent to radosny i wyjątkowy czas oczekiwania na spotkanie z Jezusem. Jest on doskonałą okazją, aby wesprzeć bliźniego w potrzebie, otoczyć uwagą i dać nadzieję. „Tak, Pomagam!” powiedzieliśmy włączając się w akcję  XXI Zbiórki Żywności, organizowanej przez Caritas Polska. Akcję prowadziliśmy w piątek i sobotę w sklepie Tomi Markt w Chrząstowicach. Wspólnym wysiłkiem zebraliśmy: 54,84 kg oraz 3,8 l artykułów spożywczych. Żywność w szesnastu paczkach przekażemy najbardziej potrzebującym rodzinom gminy Chrząstowice.

Tydzień Empatii i Tolerancji w Dębskiej Kuźni

Dzień Empatii w Dębskiej Kuźni_4 „Tolerancja, która nie odróżnia dobra od zła, staje się chaotyczna; wolność, która nie respektuje wolności drugich, staje się anarchią; a dialog pozbawiony tematu, przekształca się w zwykłą pogawędkę.”   (Papież Benedykt XVI)

W dniach od 21 -25 listopada br. w Zespole Szkolno- Przedszkolnym nr 3 w Dębskiej Kuźni odbyły się obchody Tygodnia Empatii i Tolerancji przeprowadzone przez wolontariuszy i opiekunów SKC w Dębskiej Kuźni. Uczniowie mieli możliwość  sprawdzenia w teście czy są tolerancyjni. Mogli też porozmawiać ze szkolnym psychologiem oraz przytulić się do osoby noszącej napis Empatia.

Pudełka Szczęścia 2022

Pudełka szczęścia_1W ramach projektu „Dzień Dziecka – Pudełka Szczęścia”, Caritas Diecezji Opolskiej przy współpracy z Caritas Polska, przekazała dzieciom 750 Pudełek Szczęścia, które wcześniej zostały wypełnione m.in.: maskotkami, musami owocowymi, bakaliami, batonikami, słodyczami, książeczkami oraz przyborami szkolnymi.
Pudełka trafiły do małych pacjentów Centrum Rehabilitacji w Opolu oraz do najmłodszych na terenie diecezji Opolskiej za pośrednictwem wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Przekazywaniu upominków często towarzyszyły spotkania integracyjne, pikniki rodzinne, wycieczki oraz wspólne gry i zabawy. Wśród obdarowanych, znalazły się również dzieci z Ukrainy.

Spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas (SKC)

Spotkanie opiekunów SKC 2022_514 czerwca o godzinie 13:00 w centrali Caritas Diecezji Opolskiej, odbyło się spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas (SKC). Ks. Dyrektor Arnold Drechsler, wręczył opiekunom podziękowania i drobne upominki za dotychczasowe zaangażowanie i altruistyczną pracę na rzecz najbardziej potrzebujących. Docenił poświęcenie, gorliwość i wyobraźnię miłosierdzia, które szerzą młodzi wolontariusze. Wolontariuszy SKC nazwał „akwarium caritas”. Przymioty zarówno opiekunów SKC jak i ich podopiecznych, tworzą błogosławioną kulturę życzliwości i troski o potrzebujących, szczególnie potrzebną w kontekście wojny na Ukrainie.

Młodzi goście z Ukrainy z wizytą w Krasiejowie

Młodzi goście z Ukrainy z wizytą w Krasiejowie_3W dniu 26 maja br. miało miejsce międzynarodowe wydarzenie. Szkolne Koło Caritas i Caritas Diecezji Opolskiej zorganizowały wycieczkę do Juraparku w Krasiejowie dla uczniów Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 3 w Dębskiej Kuźni, którzy przyjechali do naszej szkoły z Ukrainy.
Celem wycieczki była integracja, poznanie prehistorycznego świata dinozaurów jak i atrakcji pobliskiego regionu.  Zaczęliśmy od niezwykłego punktu programu,  jakim  był  Tunel Czasu. Po pełnej wrażeń podróży w czasie, udaliśmy się na spacer ścieżką edukacyjną, która mierzy 1500 metrów. Kolejnym punktem był Instytut Paleontologicznyktóry prezentuje największe w Europie skamieniałości płazów i gadów.

Dzieci dzieciom - Solidarni z Ukrainą.

Dzieci dzieciom - Solidarni z Ukrainą. _1Wolontariusze wraz z opiekunem Szkolnego Koła Caritas w Dębskiej Kuźni, zorganizowali Kiermasz Słodkości. Akcja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Atmosfera była pełna radości, a nawet entuzjazmu. Dołożono wszelkich starań, aby akcja została przeprowadzona zgodnie z wytycznymi sanepidu.
Dziękujemy wszystkim rodzicom, którzy dodali swoją cegiełkę do tak dużego przedsięwzięcia. W sumie zebraliśmy: 1.632 zł. Zebrane pieniądze będą wsparciem dla dzieci z Ukrainy w czasie nauki w naszej szkole. Centrala Caritas Diecezji Opolskiej zaokrągliła zebraną kwotę do 3.000 złotych.

opr. mgr Agnieszka Rosół
koordynator SKC Diecezji Opolskiej

Dzieci – Dzieciom 2022

Dzieci – Dzieciom 2022_4Wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas Diecezji Opolskiej dzielnie pomagają swoim małym przyjaciołom z Ukrainy. Organizują zbiórki produktów żywnościowych, segregują rzeczy, przygotowują bułki zarówno dla ludzi z Ukrainy jak i kierowców, którzy po nich jechali. Oprócz pomocy materialnej organizują wyjazdy integracyjne, piesze i rowerowe wycieczki po to, by pokazać swoim ukraińskim rówieśnikom piękno naszego opolskiego regionu.
Jednak przede wszystkim nie zapominają o wsparciu duchowym jakim jest codzienna modlitwa.
W swoich działaniach pamiętają  także o społeczności lokalnej. Jak co roku dołączyli do akcji TAK! Pomagam. Zbierając żywność, wsparli niejedną opolską rodzinę.

Dzieci - Dzieciom

Dzieci - Dzieciom_3Akcja „Szlachetna Paczka dla Dziecka Więźnia”, przygotowana przez Szkolne Koła Caritas Diecezji Opolskiej, to nie tylko pomoc dla potrzebujących, ale okazanie niezwykłej atencji i wsparcia osobom w wyjątkowej sytuacji. To mądra i rzeczowa pomoc. To dar od Dzieci dla Dzieci. Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas odpowiedzieli na 33 listy napisane przez więźniów, które zawierały prośbę o pomoc materialną dla swoich dzieci. Każdy list, w którym nie zabrakło szczerej wdzięczności i uznania dla wolontariuszy, budził wiele emocji i empatii wśród uczniów. Paczki zostały dostarczone do rodzin na Święta Bożego Narodzenia.

Akcja za akcją Szkolnego Koła Caritas w Dobrzeniu Wielkim

Akcja za akcją Szkolnego Koła Caritas w Dobrzeniu Wielkim_2Wolontariusze ze  Szkolnego Koła Caritas  w Dobrzeniu Wielkim  wraz z opiekunami panią Beatą Cholewą i panią Sylwią Paprocką z powodzeniem przeprowadzili szereg akcji. Uczestniczyli w zbiórce środków higieny dla Centrum Rehabilitacji dla dzieci w Opolu. Uczniowie, zgodnie z potrzebami ośrodka, przynosili: oliwki i kremy Bambino, chusteczki higieniczne wyciągane z pudełka, chusteczki nawilżane, ręczniki kuchenne, ściereczki, mydło w płynie, płyny: do czyszczenia, do szyb, do mycia naczyń. Pomogli również wychowankom Domu Dziecka w Turawie.